Hozzávalók:
-
3 kisebb csirkemell vagy 70 dkg csirkemellfilé
-
Só, őrölt bors
-
8 vékony szelet húsos szalonna
-
8 dkg liszt
-
3 kisebb tojás
-
15 - 15 dkg reszelt trappista és füstölt sajt
-
8 szelet csirkesonka
-
2 dl tejföl
A csirkemellet kicsontozzuk, bőrét lefejtjük. Az így kapott filéket 4-5 dekás kisebb szeletekre vágjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, kb. 15 centi átmérőjű, 10 centi magas, kerek tűzálló tálat a szalonnával kibélelünk úgy, hogy az az edény peremén túllógva később a rakottas tetejére hajtható legyen. A húst lisztbe, fölvert tojásba, majd a kétféle sajt keverékébe forgatjuk, egy sort a tálba rakunk. Erre néhány szelet csirkesonka kerül, majd ismét a bundázott csirkemell következik. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalókból tart, ügyelve arra, hogy a tetejére hús kerüljön. A tejföllel meglocsoljuk, a lelógó szalonnát ráhajtjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 1 órán át sütjük. Az elején, 45-50 percre érdemes alufóliával letakarni, mert sütés közben nagyon fröcsköl. Megvárjuk, amíg kihűl, majd egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük. Másnap deszkára borítjuk, fölszeleteljük, s mikrohullámú készülékben vagy sütőben megforrósíthatjuk, de hidegen is kitűnő. Ez az étel olyan laktató, hogy csak salátával vagy savanyúsággal tálaljuk.
|