Hozzávalók 4 adaghoz:
-
4 szelet sertéskaraj
-
Só, őrölt fekete bors
-
1 ek olvasztott vaj
-
10 dkg kemény sajt (ementáli vagy gouda)
-
1/2 tk édesnemes paprika
-
1/2 ek vaj
Elkészítés:
-
A sütőt 220 °C-ra bemelegítjük. A húst megmossuk, szárazra töröljük, sóval és borssal ízesítjük. Kevés sót használjunk, mert maga a sajt is sós.
-
Az olvasztott vajat egy nagy lábosban felforrósítjuk, és a hús mindkét oldalát sötétbarnára sütjük benne. A szeleteket kivesszük, és tűzálló edénybe egymás mellé fektetjük.
-
Megreszeljük a sajtot, és elosztjuk a húsokon. Egyenletesen megszórjuk paprikával, és vékony vajszeleteket teszünk rájuk.
-
Forró sütőben (gáz 4-5. fokozat) kb. tíz percig sütjük, amíg a sajt megolvad és enyhén barna színt kap. burgonyával és vegyes salátával tálaljuk.
Változatok:
Ezt az ételt zöldséggel is elkészíthetjük. így különösen ízletes lesz: 2-3 piros és sárga paprikái elfelezünk, kicsumázunk, kivágjuk az erét, megmossuk, csíkokra vágjuk. A sült karajt kivesszük a lábosból, a paprikát az olajban megpirítjuk, majd a húson elosztjuk, sajttal megszórjuk, és azt rásütjük.
|