Hozzávalók (8 szelethez)
-
6 nagy tojás
-
30 dkg cukor
-
25 dkg étcsokoládé
-
30 dkg teavaj
-
10 dkg finomliszt
-
5 dkg darált mandula
-
néhány csepp vanília- és mandulaaroma (ezek el is maradhatnak)
a forma kikenéséhez:
a tálaláshoz:
-
A tojások sárgáját egy tálban a cukorral - ha lehet elektromos habverővel - sűrűn folyósra verjük. Akkor jó, ha állaga a tartármártáshoz hasonló. A csokoládét és a vajat vízgőz fölött épp csak fölolvasztjuk, vigyázva arra, nehogy nagyon felforrósodjon.
-
A cukros tojásba öntjük, majd a liszttel elkevert mandulát is beleszórjuk, az aromát is belecsöpögtetjük.
-
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal az előzőkbe forgatjuk. Egy 24 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk, a tésztát egyenletesen belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C: légkeveréses sütőben 165 °C) 50 percig sütjük. Elkészültét a beleszúrt hústűvel ellenőrizhetjük. Akkor jó, ha nem tapad rá massza. A formában hagyjuk kihűlni, végül cikkekre vágva, porcukorral - esetleg cukrozott kakaóporral is - meghintve tálaljuk.
Jó tanácsok:
Igazi ünnepi tortává varázsolhatjuk, ha csokoládémázzal is bevonjuk. Ehhez 12,5 dkg étcsokoládét 5 deka vajjal fölolvasztunk, majd belekeverünk 2 evőkanál azonnal oldódó kávét. Kissé hűlni hagyjuk, majd a torta tetejére és oldalára kenjük. Tejszínhabbal is díszíthetjük.
|