Hozzávalók 4 személyre:
-
200 g lencse
-
100 g zellergumó
-
1 kis fej hagyma
-
2 gerezd fokhagyma,
-
2 ek. Olaj
-
1 liter füstölthúslé vagy 2 füstöltlékocka
-
1 kis babérlevél
-
200 g+4 ek. Tejföl
-
1 ek. rétes- vagy rizsliszt
-
Só
-
Bors
-
1-2 kk. citromlé
-
1/4 piros húsú paprika
-
1 szál petrezselyem
-
A lencsét előző este átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk hideg vízbe. Másnap a zellert megtisztítjuk, és apróra felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, majd az áttört fokhagymával együtt megfonnyasztjuk a felforrósított olajban.
-
A hagymára dobjuk a zellert és a leszűrt lencsét, aztán felöntjük a füstölt- húslével (vagy 1 liter áztatólével és 2 elmorzsolt füstöltlékockával), végül hozzáadjuk a babérlevelet, és mérsékelt tűzön, félig lefedve vajpuhára főzzük (30-35 perc).
-
A babérlevelet kidobjuk, 4 ek. lencsét félreteszünk a díszítéshez, és melegen tartjuk. Botmixerrel sima, egynemű péppé turmixoljuk a levesben a lencsét és a zellert, majd hozzáadjuk a 200 g tejfölben és 1 dl hideg vízben simára kevert rétes- vagy rizslisztet, és jól összeforraljuk. ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk (a leves alapíze kellemesen savanykás).
-
A levest mélytányérokba szedjük, tetejüket a maradék 1-1 ek. tejföllel, a félretett lencsével, valamint az apróra felkockázott paprikával és néhány petrezselyemlevéllel díszítjük. Pirított zsemlekockát, fokhagymás kifli karikákat kínálhatunk hozzá, de reszelt parmezán sajttal is pompás.
|