Hozzávalók egy kuglófhoz:
-
40 dkg liszt
-
csipet só
-
5 dkg olvasztott margarin
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 dl tej
-
3 evőkanál cukor
-
2 dkg élesztő
-
1 egész tojás
-
kb. 30 dkg szilvalekvár (ízlés szerint lehet több)
Elkészítés:
Az élesztőből, a tejből és a cukorból kovászt készítünk, és 5-10 percig hagyjuk felfutni. A lisztet a sóval és a vaníliás cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az egész tojást, majd tésztává gyúrjuk, és ezután dolgozzuk bele az olvasztott margarint. Langyos helyen megkelesztjük (kb. 20-25 perc), majd lisztezett deszkára borítva 30x20 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a szilvalekvárral, és feltekercseljük. Körbefogjuk vele a kuglófforma közepét, megszurkáljuk, langyos helyen jól megkelesztjük, és 170 °C fokos sütőben kb. 1 óráig sütjük. Ha a színe túl sötét lenne, de még nem sült át a tésztánk, akkor 155 °C fokon süssük tovább. A formában hagyjuk kihűlni, utána szeletelhető.
|