Hozzávalók a tésztához :
-
25 dkg liszt4 dkg lágy margarin
-
3 dkg kristálycukor
-
1 tojássárgája
-
2 dkg élesztő
-
1 csg. vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
1 -1.5 dl tej
-
reszelt citromhéj
Töltelék :
-
2 evőkanál cukrozatlan kakaó
-
5 evőkanál kristálycukor, + én még tettem bele 2 evőkanál Nesquik kakaóport
Lekenéshez :
A tetejére :
-
1 dl tej
-
1 cs. vaníliás cukor,
-
1 evőkanál kristálycukor
Elkészítés :
Az élesztőt futtasd fel egy kevés tejjel és cukorral. A többi hozzávalót a tej kivételével tedd egy tálba. Ha az élesztő felfutott add a többi hozzávalóhoz, a tejet viszont csak fokozatosan öntsd hozzá. Gyúrj egy lágy kelt tésztát. Fontos, hogy a tejet fokozatosan adjuk hozzá, mert nem tudhatjuk, hogy pontosan mennyit fog a liszt felvenni. Nekem pl. pontosan 1 dl kellett hozzá.
Meleg helyen letakarva kelesszük kb. fél órát.
Közben készítsük el a tölteléket.
Ha a tészta megkelt nyújtsuk téglalap alakúra, kenjük le az egész tésztát olajjal ( vagy olvasztott margarinnal ) A jól összekevert töltelékkel szórjuk meg bővel a tésztát és tekerjük fel, mint a piskóta roládot. Vágjuk őket 1.5 cm-es vastagságúra és tegyük őket a sütőpapírral kibélelt tortaformába egymástól 1 – 2 cm távolságra. Meleg helyen kb. 15 percet még kelesszük. Előmelegített sütőben, 160 – 170 fokon kb. 25 perc alatt süssük készre. Sütés közben 2 –szer kenegessük meg a tetejüket a cukros tejjel, finom ízt ad neki.
Ha a hozzávalókat meg duplázzuk akkor kb. 22 db normál méretű kakaós csiga készülhet belőle.
|