Hozzávalók
-
1 kg eper
-
70 dkg rebarbara
-
1 citrom
-
1,40 kg cukor
-
Az epret megmossuk, lecsumázzuk, a kisebb szemeket ketté, a nagyobb szemeket négyfelé vágjuk.
-
A rebarbarát a leveleitől megszabadítjuk, a hártyáit lehúzzuk és a szárakat feldaraboljuk. így tisztítva kb. 45 deka lesz.
-
Az epret és a rebarbarát egy tálba töltjük, a citrom levével meglocsoljuk, a cukrot rászórjuk és összekeverjük. Egy éjszakán keresztül állni hagyjuk.
-
Másnap tűzre tesszük és szüntelenül kevergetve kb. 30 percig főzzük.
-
Akkor jó, ha tányérkára csöppentve a dzsem néhány másodperc után megkocsonyásodik.
-
Azon forrón, előmelegített kis üvegekbe töltjük, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Mivel a savanykás rebarbara miatt elég sok cukorral készül, tartósítószer nem kell bele, legfeljebb a két celofánréteg közé szórhatunk egy csipetnyit.
|