Hozzávalók (45 FIGURÁHOZ):
-
34 dkg liszt + a deszka lisztezéséhez
-
12 dkg vaj
-
20 dkg méz
-
2 tojássárgája (a fehérje jó lesz a díszítő mázhoz),
-
1 tk. szódabikarbóna
-
csipet só
-
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék.
A díszítéshez:
Dr. Oetker Dekor tollak (fehér, piros), vékony piros) szaténszalag (a mérete attól függ, mekkora füzért szeretnénk készíteni)
Az alapanyagokat kimérjük egy nagy tálba, kézzel alaposan összedolgozzuk, gyúrjuk, míg összeáll tésztává. Fóliába csomagoljuk, és néhány órára, de inkább egész éjszakára hűtőbe tesszük (ilyenkor még ragacsos, de hűtés után formázható lesz). Alaposan lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk, majd a kívánt formával kiszaggatjuk. Lehetőleg olyan kiszúrót használjunk, aminél a felület elég széles ahhoz, hogy két lyukat tudjunk fúrni rajta (pl. csillag, szív, mézeskalácsember). A figurák közepébe 4-5 mm átmérőjű lyukakat szúrunk, ha lehet, mindegyikbe kettőt- kettőt egymástól egyforma távolságra. Ezek a lyukak a sütés során kicsit összemennek majd, de ha kell, utána óvatosan még tudjuk tágítani őket. A figurákat egymástól kellő távolságra (nőni fognak) sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük őket 12-15 perc alatt. Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek, majd a Dr. Oetker Dekor tollakkal díszítjük. Ha teljesen megszáradnak (néhány óra), vékony szalagra ráfűzzük.
|